DSC09898 bewerkt v1 def
DSC09898 bewerkt v1 def

Oude Turfmarkt, Allard Pierson museum, Amsterdam, 2024

Straatfotografie is voor mij het volgen van zonlicht. En dit zonlicht is geen dag hetzelfde. Het licht in de ochtend is anders dan einde middag. En er is een groot verschil in licht in de maand januari of juni. Als er al zonlicht is. Omdat het grootste deel van de dag en gedurende het jaar een grijze wolkendek boven de stad hangt. Dus als de zon schijnt moet je weten waar je moet zijn. Hier bijvoorbeeld, op de Oude Turfmarkt. In deze prachtige zaal met de hoge ramen en uitzicht op het Rokin. Ik ben er vaak geweest om te kijken. Valt het licht mooi door de ramen? Drie jaar heb ik er over gedaan. Totdat ik in maart 2024 weer naar binnen loop. Rond 15:00 uur moet het zijn geweest. Het licht is prachtig. De schaduwen precies zoals ik het graag zie. Alleen: de zaal is leeg! Ik schrikt, er zit niemand. Juist op dat moment komt er een oudere man aan lopen, doet zijn jas uit en gaat zitten aan een tafeltje voor het raam. Ik leg hem uit waarom ik hem wil fotograferen. Hij knikt. Gedurende 5 minuten blijft hij stoïcijns voor zich uitkijken en gunt mij de tijd, mijn foto te maken. Sindsdien loop ik, als de zon goed staat, nog steeds even bij het Allard Pierson museum naar binnen. Lukt het om een betere foto te maken? Natuurlijk! Je moet geduld hebben.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *